INT_RLS_DAGEN
Pressekontakt/kommunikasjon: Helen Olsen

Den internasjonale RLS-dagen 23 september - dagen da nevrologen Karl-Axel Ekbom ble født i 1907 og som gjennom sin doktoravhandling i 1946 satte Ekbom sykdommen Restless Legs Syndrome på det medisinske kartet. RLS er en lite kjent sykdom som gir store personlige og samfunnsmessige omkostninger. Dagen er en markering for å spre mer informasjon om sykdommen. RLS er registrert i en rekke land over hele verden. Forskere regner med at 10–15% prosent av befolkningen lider av RLS i større eller mindre grad. Dette tilsvarer en halv million mennesker bare i Norge!

Sykdommen rammer også barn. Det er anslått at ca. 2 % lider av RLS. Blant disse vet vi at 70-80 % har en forelder med det samme problemet.

Lider du av rastløse bein? For noen kan spørsmålet kanskje høres litt komisk ut. Men sykdommen RLS (Restless Legs Syndrome) kan være en årsak til alvorlige og langvarige søvnforstyrrelser. RLS går ut på at det oppstår kriblinger eller ubehagelig ”mauring” i beina når man sitter stille eller legger seg for å sove, og en sterk trang til å måtte opp og stå eller gå for å lindre ubehaget. For noen kan kriblingene vare i timevis hver natt, og de kan forstyrre innsovningen eller føre til uønskede oppvåkninger. Kriblingene kan også dukke opp til andre tider på døgnet, for eksempel på stillesittende møter, flyreiser, kino eller teater. Mange får kroniske søvnproblemer. De som er hardt rammet, blir ute av stand til å delta fullt ut i et normalt arbeidsliv, og lidelsen kan gå sterkt ut over livskvaliteten, både for pasient og pårørende.

Hos barn kan RLS ofte bli feildiagnostisert som voksesmerter og ha likhetspunkter med ADHD. Få er diagnostiserte og det er ikke utført systematiske medikamentstudier, men jernbehandling kan være nyttig.

Hvordan vet du om du har RLS? Sykdommen har fire sentrale diagnosekriterier:

  1. En ubehagelig og uimotståelig trang til å bevege beina.
  2. Symptomene forverres ved hvile og når man er fysisk inaktiv.
  3. Symptomene forverres om kvelden eller natten.
  4. Symptomene opphører helt eller delvis når man beveger beina (eller andre kroppsdeler som er rammet).

Lidelsen er fortsatt lite kjent blant allmennleger, og RLS regnes som en av de mest underdiagnostiserte sykdommer i Vesten. Det betyr at de som er rammet, ofte får feil diagnose og feilaktig medisinsk behandling. Gode medisiner fins, men uten riktig diagnose kan man bli gående med problemet i årevis.

Den sikreste diagnostiseringen foretas ved elektronisk søvnregistrering eller såkalt polysomnografi (PSG). Dette kan utføres ved en av de mange søvnklinikkene i landet. I en PSG blir kroppens aktiviteter og hjernens søvnmønster registrert elektronisk gjennom en hel natt. Resultatet gir grunnlag for behandling og eventuell medisinering.

Foreningen Rastløse Bein (FRB) i Norge driver informasjon om sykdommen. Vi har søsterorganisasjoner i mange europeiske land (EARLS) og i USA. Det er viktig for oss å nå ut til flest mulig, både blant pasienter, pårørende, helsearbeidere og leger.

I forbindelse med den internasjonale RLS dagen som er den 23 september vil ALLE som melder seg inn i foreningen denne dagen få gratis medlemskap ut 2016. DU kan melde deg inn her: https://www.rastlos.org/medlem/ Men merk at dette kun gjelder 23 september!!!

Vi i Foreningen Rastløse Bein trenger fortsatt hjelp fra dere til å spre dette budskapet. Du kan "like" eller dele dette med dine venner. Det er sikkert mange der ute som tror de er alene om å ha rastløse bein.


Les artikkelen her